De periode rondom het afkalven is heuse topsport voor de melkkoe. Ze gaat door een transitieperiode en er wordt veel van haar lichaam gevraagd. Een kwetsbare periode waarin vele gezondheidsproblemen op de loer liggen. Hoe gezonder u de koe door de droogstand en transitieperiode krijgt, hoe beter dit is voor de koe, het kalf en voor de melkproductie en vruchtbaarheid in de periode erna. De melkkoe als topsporter… hoe kunt u haar het beste ondersteunen tijdens deze kwetsbare piekfase?

Als de koe niet voldoende mineralen, spoorelementen en vitaminen binnenkrijgt, raakt het lichaam in een negatieve balans. Dit heeft een effect op de spijsvertering, weerstand en op de ontwikkeling van het ongeboren kalf. Vooral in de laatste maand van de dracht heeft de koe extra voedingsstoffen nodig, maar let op: te veel kan ook schadelijk zijn.

Problemen bij de droogstaande koe
Bij de koe zien we tijdens de droogstand en na het afkalven een verhoogde kans op baarmoederontsteking, mastitis, melkziekte en lebmaagverplaatsing. Ook is er kans op het verwerpen van het kalf, problemen met de nageboorte, opstartproblemen van de melkproductie na het afkalven en/of verminderde vruchtbaarheid.

Zwakke kalveren

Voor de ontwikkeling van het ongeboren kalf betekent een slechte start grote kans op gevolgen voor de toekomst. Bijvoorbeeld: een slecht ontwikkeld skelet (gevolg: zwakke poten), verminderde weerstand (gevolg: diarree, vatbaar voor virussen en bacteriën zoals rota-corona en voor luchtwegproblemen) of zelfs voortijdige kalversterfte.

Winst voor koe en boer

Ervoor zorgen dat de koe het hele jaar – maar zeker tijdens de droogstand - continue de juiste balans aan hoog opneembare mineralen, sporenelementen en vitaminen binnenkrijgt, heeft dus een meervoudig belang. Het minimaliseert ziektes, veeartsbehandelingen en kalversterfte. Tegelijk zorgt het voor een optimale continuïteit, melkproductie en vruchtbaarheid. Winst op het gebied van dierenwelzijn én winst in geld, tijd en werkplezier!

Hoge opneembaarheid voor koeien

Doordat tijdens de droogstand het rantsoen verandert, is de hoge opneembaarheid van de mineralen, sporenelementen en vitaminen extra belangrijk. De vloeibare mengsels van Aquablend (via het drinkwater) of Liquiblend (door het voer mengen) bevatten alle belangrijke mineralen, spoorelementen en vitaminen in de optimale verhoudingen. Vloeibare mineralen worden beter verdeeld in het rantsoen en hebben een aanzienlijke snellere en hogere opneembaarheid in het lichaam dan poeders of granulaten. U heeft dus minder nodig.

Omdat koeien in de weken voor én na het afkalven minder eten, maar wel veel drinken, is het zinvol om vloeibare, in het drinkwater opgeloste mineralen en sporenelementen te geven, zoals Aquablend.

Heeft u de mogelijkheid om de droogstaande koeien een eigen rantsoen te voeren? Dan biedt LiquiBlend Transitie een specifieke mix van mineralen waardoor koeien beter voorbereid worden op de nieuwe lactatieperiode.

Wij denken graag met u mee. Neem voor een gratis, vrijblijvend op maat gemaakt advies contact op met Van Benthem Minerals via 050-4061254 of lees meer op de websites van Aquablend en Liquiblend.

Meer weten? Lees ook:
Verminderde vruchtbaarheid, zwakke kalveren en kreupelheid als gevolg van mangaantekort
Hoe vermindert u kalversterfte? 
 
    25-10-2019 14:16