Mineralen zijn onzichtbare maar onmisbare bouwstoffen die uw melkkoeien en rundvee gezond en hoogproductief houden.
Hoe kiest u een supplement waaruit uw koeien het beste resultaat kunnen halen?


Er zijn diverse supplementen op de markt, zoals brok, bolussen, poeders, granulaten en mineralen in vloeibare vorm. Wat is het beste? Vloeibare mineralen hebben diverse voordelen boven een vaste of droge vorm. Hoe komt dat?

Snelle opneembaarheid van vloeibare mineralen

Het belangrijkste kenmerk van vloeibare mineralen en sporenelementen is dat ze reeds zijn opgelost zijn in water. Hierdoor worden ze
  • homogener en over een groter oppervlak verspreid in het spijsverteringskanaal
  • sneller en beter in het lichaam opgenomen en benut
Er zit een scheikundige maar vooral logische verklaring aan vast: mineralen in vaste vorm (brok, poeder, granulaten, bolussen) moeten eerst door het lichaam verteerd en opgelost worden. Pas dan kunnen ze opgenomen worden. Dat proces geeft verliezen en kost de koe energie.

Maximale benutting van vloeibare mineralen

Het verteren, oplossen en omzetten van de droge/vaste mineralen en sporenelementen kost soms ook veel tijd. (Voorbeelden zijn het oplossen van kopersulfaat en magnesiumsulfaat (bitterzout). Magnesiumoxide lost zelfs alleen maar op in een zure omgeving en kost afhankelijk van de zuurgraad nog meer tijd. Doordat de mineralen slechts een beperkte tijd in het lichaam van de koe verblijven, zal een deel het lichaam onbenut weer verlaten. Een deel van de ‘lading’ komt dus niet aan.
Bij het gebruik van vloeibare mineralen worden die stappen overgeslagen. Vloeibare mineralen gaan direct de cel binnen omdat ze al zijn opgelost zijn in water in hun natuurlijke, ionische vorm. Hierdoor is de verspreiding in het spijsverteringskanaal optimaal en wordt de opname gemaximaliseerd. De bouwstoffen kunnen snel hun werk gaan doen, zonder dat het de koe energie kost. Maximale effectiviteit, maximaal rendement.

Hoger bedrijfsrendement bij gebruik van vloeibare mineralen

Aquablend is compleet, vloeibaar mengsel van mineralen en sporenelementen dat wordt aangesloten op de drinkwaterleiding. U heeft er dus geen omkijken naar! Bovendien gaat water voor meer dan 50 procent langs de pens waardoor de mineralen beter beschikbaar blijven voor opname in de darmen. Een ander bijkomend voordeel van het verstrekken van mineralen en sporenelementen via de drinkwaterleiding is dat koeien ook tijdens de droogstand, transitieperiode of tijdens ziekte minder eten, maar meer drinken. Dankzij Aquablend in het drinkwater krijgen koeien toch de juiste voedingsstoffen binnen. Dit helpt voorkomen dat ze in een negatieve energiebalans raken. 

Aquablend bevat bijna 100% beschikbaar magnesium. In droge vorm is de benutting doorgaans 15%.

Melkveehouders die in het verleden zijn overgestapt op de vloeibare mengsels van Aquablend zien dat hun koeien sneller en zichtbaarder tochtig worden, beter door de transitieperiode komen, makkelijker afkalven en gezondere klauwen hebben. Door een betere vertering en algehele gezondheid zijn ze minder vatbaar voor ziektes. De koe haalt meer energie uit het voer, met als gevolg een hogere melkproductie met meer melkeiwit. Al met al de basis voor een gezond bedrijfsresultaat.

Ga voor meer informatie naar www.aquablend.nl of bel vrijblijvend naar 050-4061254 voor een gratis voedingsadvies op maat.
 
    25-05-2020 12:15