​​​​​​​Kreupelheid, verminderde vruchtbaarheid en zwakke kalveren?

1+1+1=mangaantekort

Iedere melkveehouder constateert weleens kreupelheid, verminderde vruchtbaarheid bij een koe of een zwak kalf met kromme of slappe voorpoten. Maar wat als het vaker voorkomt? De meeste boeren denken dan niet direct aan een mangaantekort. Toch worden mangaantekorten steeds vaker gemeten en spelen ze een belangrijke rol bij diverse sluipziekten zoals beengebreken, klauwaandoeningen, stille bronst en zwakke kalveren. Lees hier tips om de kans op deze aandoeningen te verminderen.

Mangaan is een spoorelement dat nodig is voor de bot- en kraakbeenvorming, en dus voor een sterk lichaam en gezonde benen en klauwen. Ook beïnvloedt het de vruchtbaarheid bij de koe en de ontwikkeling van het kalf. Denk dus eens aan een mangaantekort, als u in uw bedrijf regelmatig last heeft van: 
  • Kreupelheid bij de koeien (gewrichtsproblemen)
  • Beschadigingen aan klauwen
  • Infecties aan de klauwen
  • Verminderde vruchtbaarheid
  • Slappe kalveren met zwakke, kromme voorpoten
  • Kalveren met hersenletsel
Een tekort aan mangaan kan gemakkelijk optreden als in het rantsoen een overschot is aan calcium, ijzer en/of fosfaat. Tekorten kunnen worden vastgesteld door bloed- of tankmelkonderzoek bij de GD. Maar dan? Met een diagnose weet u nog niet hoe dit het beste kunt oplossen.


Klauwaandoeningen verminderen

De oplossing is ervoor zorgen dat de koe bij elke hap een rantsoen binnenkrijgt waarin alle mineralen, spoorelementen en vitaminen in de juiste verhouding vertegenwoordigd is. Want voor bijvoorbeeld de klauwgezondheid is ook een optimale, onderlinge verhouding van mangaan met zink en biotine essentieel.

Zwakke kalveren

Een gezond kalf met een goede botontwikkeling begint al vóór de geboorte. Het begint dus al met de voorziening van mineralen, spoorelementen en vitaminen in de voeding van de koe. Dit geldt extra in de laatste maand van de dracht waarin de koe extra voedingsstoffen nodig heeft. Ook tekorten aan bijvoorbeeld vitamine E en selenium leveren slappe kalveren door spierdystrofie.

Mangaantekorten oplossen

De vloeibare mengsels van Aquablend (via het drinkwater) of Liquiblend (door het voer mengen) bevatten alle belangrijke mineralen, spoorelementen en vitaminen in de optimale verhoudingen. Vloeibare mineralen worden beter verdeeld in het rantsoen en hebben een aanzienlijke snellere en hogere opneembaarheid in het lichaam dan poeders of granulaten.

Met Aquablend of Liquiblend legt u de basis voor optimale gezondheid van lichaam, klauwen, het kalf en de melkproductie.

Neem vrijblijvend contact met Van Benthem Minerals via 050-4061254 of lees meer op de websites van Aquablend en Liquiblend.
    19-09-2019 17:00