Zwakke kalveren voorkomen – gezond de opfok in! Heeft u regelmatig zwakke, pasgeboren kalveren? Of wilt u kalversterfte verminderen? De ontwikkeling van een sterk kalf met een goede skelet- en botontwikkeling begint tijdens de dracht. Alleen als de koe de gehele dracht - en extra in de laatste maand van de dracht – de juiste balans aan voedingsstoffen binnenkrijgt, krijgt het kalf de beste start.

Tekorten en overschotten in de voorziening van mineralen en sporenelementen zijn schadelijk, bijvoorbeeld:
  • Mangaan: Als de koe last heeft van een mangaantekort, wordt het lichaam zwak. Het ongeboren kalf zal zich niet goed kunnen ontwikkelen en wordt geboren met zwakke of kromme voorpoten en/of  hersenafwijkingen. Mangaanoverschotten kunnen resulteren in bloedarmoede.
  • Vitamine E en Selenium: tekorten zorgen voor spierdystrofie en dus slappe kalveren. Een overschot van selenium is giftig!
  • Magnesium: uit onderzoek bleek dat kalveren die levend geboren waren maar vlak erna alsnog stierven, vaak een magnesium- en seleniumtekort hadden.
  • Jodium: tekorten geven zwakke kalveren, schildklierproblemen, verminderde groei of kalversterfte. Jodiumoverschotten zorgen ook voor problemen, namelijk verwerping van het ongeboren kalf of bij een jong kalf klachten als neusuitvloeiing, tranende of uitpuilende ogen, zweten of slechte groei.

Zwakke kalveren voorkomen via de koe

Door ervoor te zorgen dat de koe het hele jaar door de juiste balans aan mineralen en sporenelementen binnenkrijgt, zijn deze problemen grotendeels te voorkomen. In de weken voor én na het afkalven zullen koeien minder voeding tot zich nemen, maar wel veel drinken. Daarom is de beste manier om koeien vloeibare, in het drinkwater opgeloste mineralen en sporenelementen te geven, zoals Aquablend. Water gaat namelijk voor meer dan 50 procent langs de pens waardoor de in het water opgeloste mineralen en sporenelementen aanzienlijk beter in de darmen worden opgenomen en benut. Het magnesium in Aquablend is zo goed als 100% opneembaar.

Jongvee opfok

In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, bevat biest, koemelk en kunstmelk voor een kalf onvoldoende of een onjuiste, onstabiele verhouding aan mineralen, sporenelementen en vitaminen om de weerstand op gang te brengen. Het kalf kan daardoor achterblijven in groei of langere tijd vatbaar zijn voor diarree of luchtwegproblemen door schadelijke virussen en bacteriën. Lees hier  welke mineralen, sporenelementen en vitaminen het belangrijkst zijn voor een gezonde kalvergroei.

Met Aquablend KalfStart kunt u uw kalveren vanaf dag 2 voorzien van de juiste mineralen, sporenelementen- en vitaminebalans. U geeft het eenvoudig door de koemelk of kunstmelk. Met dagelijks slechts 10 ml Aquablend KalfStart per kalf groeien kalveren beter en hebben ze meer weerstand, eetlust, kracht, glans en energie. De kosten? Daar hoeft u niet wakker van te liggen. Die zijn per kalf voor de totale eerste twee weken slechts 1 euro.

Ga voor meer informatie naar www.aquablend.nl of bel vrijblijvend met Jan van Benthem op 050-4061254 voor een gratis voedingsadvies op maat.


 
    04-06-2020 16:11