Home /
Het belang van mineralen voor gezonde kalvergroei
Win-win voor kalf, veehouder, kalvermester en consument
Wat neemt u als u verkouden bent of grieperig bent? Vitamine C en wat meer fruit? Op zich prima, maar wist u dat mineralen en sporenelementen minstens net zo belangrijk zijn als vitaminen? En dat deze er voor zorgen dat u de voedingsstoffen uit uw voeding beter kunt benutten? Ook voor kalveren zijn mineralen belangrijke bouwstenen die nodig zijn voor herstel en groei. Duik mee in de wereld van mineralen.
Tijdens stressvolle periodes krijgt het kalf een dip in weerstand. Bij jonge dieren die samen in een stal leven, kunnen infecties zich razendsnel verspreiden waardoor antibiotica wordt gebruikt. Niet alleen bij warme zomers, ook in koude wintermaanden liggen diarree en longproblemen op de loer. Het kalf kan de voedingsstoffen niet omzetten en efficiënt benutten, waardoor de groei afneemt. In het gunstigste geval blijft het kalf leven, maar heeft het een fikse achterstand.
Antibioticavermindering Een kalf dat de juiste mineralen- en sporenelementenbalans binnenkrijgt, kan de weerstand op peilhouden en sneller groeien. Betere resultaten, minder antibioticagebruik. Als dat geen win-win is? Maar zelfs met biest, kunstmelk en/of krachtvoeders lukt het kalveren niet altijd om voldoende mineralen op te nemen en kunnen ze vaak wat extra’s gebruiken. Van Benthem Minerals heeft tientallen ervaringen in de agrarische sector en zet de werking van de belangrijkste mineralen voor u op een rijtje. Groei Om te kunnen groeien, moet de voedselvertering optimaal zijn. Groei begint dus in de darmen. Fosfor, magnesium, koper, zink en mangaan en de B vitaminen zijn van groot belang bij het efficiënt omzetten van voedingsstoffen. Zo is fosfor belangrijk voor de regulering van het zuur-base evenwicht en voor vele enzymatische reacties. Magnesiumbeïnvloedt de activiteit van talrijke enzymen die o.a. betrokken zijn bij de energie en stofwisseling en zorgt ervoor dat er minder stresshormoon wordt aangemaakt. Het maakt ‘rustiger’. Koper is ook belangrijk. Een tekort kan leiden tot weerstandafname, slechte groei, diarree en abnormale botgroei. Zink heeft een duidelijke invloed op de eetlust en groei en is van groot belang voor botten, huid , haar en klauwen. Mangaan is betrokken bij de koolhydraat- en vetstofwisseling.
Infectiedruk Selenium, Vitamine E en C zijn belangrijke weerstandsverhogers, net als de eerdergenoemde elementen zoals koper, zink en mangaan. Het kruid foenegriek zorgt voor gezonde luchtwegen. Het werkt ontstekingswerend en slijmoplossend, dus minder hoest. Krijgt een kalf te weinig kobalt binnen, dan vermindert de eetlust, weerstand en groei. Ook kunnen een dorre vacht, vermagering, traagheid of sufheid en (maagdarm)infectiegevoeligheid daaraan ten grondslag liggen. Jodiumgebrek geeft zwakheid en een seleniumtekort kan zelfs white muscle desease in de hand werken. Dit is een progressieve verlamming van de spieren, waarbij de hartspieren en longen worden aangetast en het kalf overlijdt.
Schadelijkheid mineralenoverschot Uit het bovenstaande blijkt hoe belangrijk mineralen, sporenelementen en vitaminen zijn. Maar let op: niet alleen tekorten zijn schadelijk. Overschotten kunnen dezelfde problemen geven. Dit komt omdat veel mineralen, positief dan wel negatief, onderling van elkaar afhankelijk zijn. Het voeren van de juiste balans is dus cruciaal. Hoe weet u zeker dat de balans klopt? Oplossing Om kalveren te voorzien van de juiste mineralen- en vitaminenbalans, is er Aquablend KalfStart. Dit is een mengsel van opgeloste mineralen en vitaminen die snel door de darmwand worden opgenomen. Hierdoor is de efficiëntie erg hoog.Het bevat bijna 100% beschikbaar magnesium. In droge vorm is de benutting doorgaans 15%. Met een dosering van slechts 10 ml per kalf per dag worden kalveren actiever en glanzender, hebben ze meer eetlust, betere weerstand en groeien ze beter.
Met Kalfstart weet u zeker dat de juiste bouwstenen in de juiste balans bij het kalf aankomen en benut worden.
Meer weten? Bekijk de website of bel naar 050-4061254