Recent verscheen een artikel* waarin Ing. Paul Dobbelaar, onderzoeks- en onderwijsmedewerker bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, waarschuwde voor de gevaren van magnesiumtekorten bij melkkoeien tijdens de droogstand. Het verstrekken van rijke kuilen of krachtvoer werkt volgens Dobbelaar contraproductief. Met deze tips zorgt u voor een hogere opname van magnesium zonder de nadelen.

Magnesium is een onmisbaar mineraal voor de energieproductie, elektrolytenbalans, de spier- en zenuwwerking en botstevigheid. Ook speelt magnesium een belangrijke rol bij de werking van enzymen en de aanmaak van hormonen, waaronder het hormoon PTH dat de calciumspiegel reguleert. De calcium-magnesium-spiegel moet in balans zijn om stofwisselingsziektes zoals melkziekte en kopziekte te voorkomen. Omdat melkkoeien geen magnesiumvoorraad kunnen aanleggen in hun lichaam, moet magnesium elke dag voldoende in hun rantsoen aanwezig zijn. Dit is extra van belang als er meer kalium in de bodem en/of het rantsoen voorkomt.

Lagere voeropname

De oplossing wordt nogal eens gezocht in het verstrekken van rijke kuilen, krachtvoer of droogstandsbrok. Volgens het artikel hebben droogstaande koeien slechts 800 VEM per kilo droge stof nodig. Bij meer energie stijgt de kans op melkziekte doordat calcium minder goed gemobiliseerd wordt. De opname van krachtvoer gaat ten koste van het aandeel ruwvoer en geeft kans op pensverzuring.

Hogere wateropname tijdens droogstand

Naarmate het kalf meer ruimte inneemt, neemt de koe minder voer en dus minder mineralen op, terwijl ze die in deze periode extra hard nodig heeft. Wel gaat de koe meer water drinken om zich voor te bereiden op de melkproductie. De beste oplossing is dan ook om mineralen aan het drinkwater toe te voegen. Vloeibare mineralen hebben een veel hogere biologische beschikbaarheid en worden beter en sneller door het lichaam opgenomen. Zo is de opneembaarheid van vloeibaar magnesium bijna 100%. In droge vorm is de benutting doorgaans slechts 15-40%.

Mineralenbalans melkvee

Overigens is niet alleen magnesium belangrijk. Het gaat om de juiste balans van alle belangrijke mineralen en sporenelementen. Daarom is AquaBlend als compleet, vloeibaar mengsel van mineralen en sporenelementen dat wordt aangesloten op de drinkwaterleiding, bij uitstek geschikt. De koe blijft altijd water drinken en krijgt zo toch de juiste stoffen binnen.

Is het niet mogelijk om mineralen aan het drinkwater toe te voegen, dan is LiquiBlend het beste alternatief. Met LiquiBlend mengt u een uitgebalanceerd totaalpakket aan mineralen, sporenelementen en vitaminen gemakkelijk door het rantsoen. Speciaal voor droogstaande koeien biedt LiquiBlend Transitie een specifieke mix waardoor koeien beter voorbereid worden op de nieuwe lactatieperiode.

Meer informatie vindt u op de website van AquaBlend en LiquiBlend of neem voor een vrijblijvend advies telefonisch contact op met Van Benthem Minerals via 0504061254.

*Bron: artikel Nieuwe Oogst – 24 februari 2020
    19-03-2020 14:58